
Hovedhuset som ble reddet av lyset!
Villa Breen åpnet som hotell i 2022, men historien startet mange hundre år tidligere – en historie som omfatter mange mennesker og tilfeldigheter! Alle de tre byggene på tunet har faktisk vært farlig nære ved å gå tapt, og da er det ekstra stas at alle nå får helt nye liv!
Tidlig på 1800-tallet var Søndre Breen storgården i området, med husmannsplasser og store jord- og skogområder. Men da gårdens siste bonde, Otto Breen, døde i 1949 hadde både kona og de tre sønnene hans hadde allerede gått ut av tiden. Kommunen overtok gården og lagde sosialboliger – eller fattighus som det da ble kalt. Det er mange historier fra den perioden – både om lykkelige barneår og om tøffe tider!
På slutten av ’70-tallet var hovedhuset i så dårlig forfatning at Romerikes Blad skrev at det mest sannsynlig ville bli solgt for nedriving. Da kom kunstneren Bjarne Røtterud sammen med sin livsledsagerske Christine Bauman, og Bjarne så kun så det fantastiske lyset i rommet som skulle bli hans sommeratelier de neste 30 årene. Det lyset reddet huset! Paret bodde i Paris på vinteren, men så fort snøen gikk, kom de kjørende tilbake til Breen.

Den sjarmerende drengestua ble bygget på slutten av 1800-tallet, og har nok vært både drengestue og bryggerhus. Vi vet også at den på 1900-tallet huset personer med psykiske lidelser som Oslo Kommune plasserte på landet. Det var nok ganske så enkle bo-forhold!
Drengestua forfalt i mange år, men i 2019 startet vi restaureringen, og nå står den trygt med restaurerte vinduer, dører, tømmer mm. Nå gleder vi oss til å invitere gjestene inn! Planen er at den fra høsten 2022 blir et avslappet og autentisk samlingssted for gjestene på Villa Breen, der man kan dele gode historier og gjerne få servert litt snacks og drikke.


Det vakre tømmerhuset Søstun hadde stått tomt i Minnesundtraktene i hele 60 år da det via en rekke tilfeldigheter fant veien til oss! En entusiastisk lege hadde kjøpt det for å flytte det til en gård i Asker. Da det stoppet opp delte han sin frustrasjon med en felles venninne – og dermed endte huset opp på Villa Breen! I 2020 flyttet vi det stokk for stokk, og kunne kombinere det fantastiske tømmeret fra 1813, gamle dører, paneler mm, med vannbåren varme i alle gulv og splitter nye bad!


Bjarne Røtteruds sommeratelier
Den anerkjente maleren Bjarne Røtterud (1929-2011) fra Nannestad bodde i Paris etter debututstillingen i 1967. Han hadde etablert seg sentralt i kretsen av unge kunstnere som i 1960-årene arbeidet fram en fornyelse av norsk kunst, et «abstrakt» billeduttrykk basert på fransk 1930- og 1940-talls maleri.
På slutten av 70-tallet savnet han å ha et sted i Norge. Da han kom til det fullstendig nedslitte Breen sammen med sin livsledsagerske Christine Bauman, falt han fullstendig for lyset i atelieret i 2. etasje. Lyset i det rommet reddet huset fra å bli revet, og sørget for at det i stedet ble Bjarnes sommeratelier de neste 30 årene!
Per Hovdenakk, tidligere norsk kunsthistoriker og direktør ved Henie Onstad Kunstsenter 1989-1996, skrev om Bjarne Røtterud; «Røtteruds bilder er mer kompliserte enn det som sees ved første blikk. De bygger på en særegen syntese av analyse og intuisjon, og en sjelden beherskelse av maleriets tekniske og estetiske kvaliteter. Sett over tid, er Røtteruds kunstnerskap preget av høyst personlige grep i et rendyrket og raffinert billedspråk. Men også av en rolig utforskning av nye muligheter, nye erkjennelser.»
Takket være vårt gode samarbeid med Christine Baumann, har vi alltid en utstilling med Bjarne Røtteruds kunst som vi håper at du vil glede deg over.

Vertskapet
Jeg har alltid elsket å samle folk! Og jeg har alltid hatt lyst til å drive et lite hotell – et samlingssted der folk setter pris på å være. Jeg har drevet en sommerkafé på sørlandet og vært en særdeles engasjert styreleder i et boutique-hotell i Pyreneene. Men nå får jeg gjøre det jeg virkelig har drømt om!
Alle overnattingsrommene har navn etter steder der jeg synes det har vært godt å være. Det er «Tenketreet» i skogen der jeg elsket å sitte og gruble da jeg var liten. Og «Bøkeskogen» i Halden der jeg har gått noen tusen turer med mine herlige hunder. «Hylla» som er svaberget ved Namsen der jeg har sittet ved bålet hver eneste sommer siden jeg var barn. For gjestene betyr kanskje ikke disse navnene noe, men det minner meg på hva jeg ønsker at gjestene skal oppleve når de er på Villa Breen. Nemlig at det skal være et godt sted å samles – for å feire anledninger, tenke nye tanker, løse utfordringer eller lære noe helt nytt. Uansett er målet vårt å lage de aller beste rammene for dere!